Čili grow box

Uradi sam: grow box

Grow box je, ako doslovno prevedemo, kutija u kojoj nešto raste. U ovom slučaju tek proklijale čili papričice. Naravno da biljke mogu rasti i bez grow boxa, ali s njim je lakše i jednostavnije. I jeftinije, jer možemo koristiti reflektirajuće materijale koji povećavaju iskoristivost raspoloživog svjetla. To znači da možemo upotrijebiti slabiju i jeftiniju rasvjetu a dobiti iste ili približno iste rezultate kao i sa skupim reflektorima i lampama koji su namijenjeni unutarnjem uzgoju.

Pravi, komercijalni grow-boxovi su uglavnom zatvorenog tipa i imaju vlastitu regulaciju protoka zraka, temperature i vlažnosti. I naravno koštaju. Mi koji kod kuće iz hobija uzgajamo par desetaka biljaka obično koristimo neku od prostorija u kući i oslanjamo se na postojeću temperaturu i ostale parametre. Jedino se na svjetlost ne možemo osloniti jer sobna rasvjeta nije ni približno dovoljna da proklijale biljke napreduju. Zato grow box trebamo uglavnom za poboljšanje rasvjete, ali ako nije sasvim otvorenog tipa, onda u njemu možemo koliko-toliko regulirati i mikroklimu za biljke.

Grow box koji ovdje predstavljam napravio sam od male drvene police koja je izbačena iz upotrebe, reflektirajuće folije protiv smrzavanja vjetrobranskog stakla, led lampe i još par sitnica. Konačni se proizvod razlikuje od početne ideje, jer s vremenom sam ga poboljšavao i mijenjao kad god uvidim da se nešto može napraviti bolje. Ili kad me situacija natjera na prilagodbu.

Drvena polica

Drvena polica

Prvo sam uklonio srednju policu jer je bila višak. Cijela drvena konstrukcija je bila dosta klimava pa sam za početak sve skupa ojačao dodatnim drvenim komadima - letvicama koje sam pričvrstio vijcima za drvo da se sve skupa ne raspadne. Kuguar u pozadini je slučajno ušetao u kadar i nije dio police :)
Karton i ukrasni papir

Karton i ukrasni papir

Za manje bočne stranice upotrijebio sam komade kartonske kutije na koje sam običnim UHU ljepilom zalijepio ukrasni papir za umatanje poklona, i to tako da reflektirajuća strana bude vidljiva, a šarena zalijepljena za karton.
Bočne stranice

Bočne stranice

Bočne stranice od kartona sam jednostavno pričvrstio klamericom za drvenu konstrukciju, tako da je reflektirajuća strana okrenuta prema unutra (a kako drugačije). Podrazumijeva se da sam stranice izrezao po mjeri prije nego sam ih postavio. Već se tad vidjelo da će refleksija biti odlična.
Folija protiv smrzavanja

Folija protiv smrzavanja

Folija protiv smrzavanja vjetrobrana učinila mi se kao moguće dobro a jeftino rješenje za dobivanje refleksije unutar boxa. Možete ju kupiti za 15-20 kn po trgovačkim centrima, a dovoljno je velika za ovakav manji box. Površina joj nije glatka i pogoduje raspršivanju svjetlosti po unutrašnjosti boxa. Položio sam ju u box od dna prema vrhu i pričvrstio klamericom.
Svjetlo

Svjetlo

Na vrhu boxa prorezao sam otvore kako bih mogao objesiti led lampu koja će biti izvor svjetlosti. Ova lampa je namijenjena uzgoju, ali u ovom boxu možete koristiti i obične dvije neonke od po 18W (50cm) jer se neće grijati, a zbog refleksije unutar boxa dat će dovoljno svjetla biljkama. Naravno, svjetlo mora biti 6000-6500 Kelvina, odnosno "Cool daylight".
Refleksija

Refleksija

Konačno sam mogao spustiti onaj višak vjetrobranske folije da prekrijem glavni otvor boxa i provjerim kako to sve funkcionira. Unutra je bilo osvjetljeno puno bolje nego sama prostorija, i kad to vidite shvatite zašto će se biljke mučiti pod sobnom rasvjetom. Ovo je puno više ličilo na prirodnu sunčevu svjetlost. Jedino treba biti oprezan i ne stavljati unutra jaka trošila koja se griju ako je box od laganih materijala kao što je to ovaj.
Regulacija

Regulacija

Regulacija visine s ovako jednostavnim i malim boxom nije problem: samo podmetnete neku kutiju ili bilo kakav predmet odgovarajućih dimenzija ispod biljaka da ih približite svjetlosti ako je potrebno. Dobro je imati unutra mjerače temperature i vlažnosti zraka kako biste mogli po potrebi otvarati box da se provjetri ili rashladi, odnosno zatvoriti ga da ne gubi toplinu ako je temperatura pala.
Upgrade

Upgrade

Poslužio je odlično i dok je stajao uspravno, ali kasnije sam zaključio da ću ga bolje iskoristiti ako ga polegnem na "leđa", tako da mu je otvor sad s gornje strane. Dobio sam više prostora odnosno površine za biljke, a dodao sam i ventilator od računala spojen na transformator 12V i automatski prekidač koji ga pali svakih par sati na cca pola sata. Dovoljno svjetla i svježeg zraka, biljkama skoro da i ne treba više. Ventilator ujedno "uznemiruje" biljke glumeći pravi vjetar, te one na taj način jačaju i pripremaju se za vanjski svijet.

Podijelio sam ovo u nadi da će nekom biti od koristi. Možda nećete koristiti iste materijale, ali dobro je vidjeti različite ideje prije nego se bacimo na posao. Meni je ovaj improvizirani box dobro poslužio i koristit ću ga opet, ali ću vjerojatno napraviti još jedan za sezonu 2018 koji će biti nešto većih dimenzija i, naravno, kvalitetniji.
Pogledajte video, lajkajte i podijelite s prijateljima ako vam se sviđa.