Recept: ljuti umak od chili papričica
Po društvenim mrežama i forumima dosta se diskutira o čiliju i ljutim umacima i evidentno je da ih mnogi sami pripremaju, ali ipak je nekako teško doći do dobrog recepta. Donosim ovdje vlastiti recept za kuhani ljuti umak, dakle NE jako ljuti ili ekstremno ljuti, nego samo ljuti. Oni koji jedu superhot papričice rekli bi čak da je to blagi umak. Ali ipak je to umak za "šire mase" i naročito je pogodan za one koji bi po prvi put htjeli probati ljuti umak, pa da ne bude "prežestok". Ako ga uspoređujemo s nekim komercijalnim umacima, recimo da je nešto blaži od popularnog Tabasca. Ali konzistencija ovog umaka je malo gušća, otprilike kao kečap, za razliku od tabasca koji je više tekući.
Dakako, ljutina najviše ovisi o sorti odnosno sortama čilija koje ćete koristiti. Ja sam za kuhanje ovog umaka koristio ono što mi je na kraju sezone preostalo u plasteniku: sorte Dimentor i Super Chilli. Dimentor spada u superhotove jer ima preko milijun scovilla (1100000 SHU), dok Super Chilli mjeri oko 50000SHU, što je otprilike duplo ljuće od običnih domaćih feferona. Unatoč tome ovaj umak ipak nije jako ljut obzirom da sadrži dosta slatke svježe crvene paprike i mrkve . Kao zamjenu za navedene sorte možete koristiti bilo koje druge u istom rangu ljutine, a naravno možete staviti i ljuće ili slabije po želji.
Ako ste uzgojili vlastite papričice, onda ste glavni preduvjet riješili. Ali ako ih tek trebate nabaviti, kontaktirajte lokalne uzgajivače i raspitajte se o raspoloživim sortama. Valja napomenuti da je kasna jesen odnosno kraj sezone najbolje vrijeme za nabavku svježeg čilija jer se lako nađu po sniženim cijenama. Treća opcija je da jednostavno odete u trgovinu i kupite ono što je na raspolaganju, može ih se naći u trgovačkim centrima na odjelu voća i povrća.
Sastojci
Za ovaj umak trebat će vam sljedeće (za oko 1,6L umaka):
- 500g svježe čili paprike
- 1kg svježe slatke crvene paprike (4 komada)
- 230g crvenog luka (2 glavice)
- 1 cijeli češnjak
- 300g mrkve (3 veća komada)
- 2 jušne žlice maslinovog (ili drugog) ulja:
- 3 čajne žličice soli
- 5 čajnih žličica šećera
- 200ml vode
- 400ml jabučnog octa
- 500-600ml soka od ananasa (fructal)
- sok jedne do dvije limete
- prstohvat papra
- 1 mala žličica đumbira u prahu
- 1 mala žličica sušenog bosiljka
- 1 mala žličica sušenog ružmarina
Priprema
Slijedi opis, a ispod teksta je galerija sa slikama gotovo svih opisanih koraka:
- 1 Narezati čili, slatku papriku, luk i mrkvu onako kako ih obično režete za dinstanje. Iz čilija možete, a ne morate odstraniti sjeme. Sa sjemenom će biti ljući umak, ali u ovom receptu se to ionako procijedi na kraju i sjemenke ne idu u bočice /staklenke.
- 2 Češnjak razdvojiti na češnjeve i neoljuštene ih ubaciti u suhu zagrijanu tavu. Popržiti uz okretanje dok se sa svih strana malo ne zapeku odnosno dok ne dobiju crne fleke (cca 5 min). Maknuti s vatre i ostaviti sa strane da se hladi. Ovaj korak daje umaku specifičan "šmek".
- 3 U većem loncu zagrijati ulje, dodati luk, malo posoliti i kratko dinstati dok se ne opusti
- 4 Dodati narezanu mrkvu, podliti s oko 150-200ml vode i pustiti da se kuha oko 10 minuta
- 5 Dodati narezanu slatku papriku, sol i 100ml octa. Po potrebi dodati još malo vode, ali ne previše. Dinstati uz miješanje još 10min
- 6 Dodati narezani čili i poklopljeno dinstati još oko 10 minuta uz povremeno miješanje
- 7 Oljuštiti zapečeni češnjak i ubaciti ga u lonac i još malo kuhati.
- 8 Kad je povrće omekšalo (naročito mrkva - provjeriti kuhačom), skinuti s vatre i ostaviti da se hladi oko 15 minuta.
- 9 Ubaciti u blender zajedno s preostalim začinima, iscijediti limetu, dodati preostali ocat i sok od ananasa, te dobro izblendati. Ako je blender premali, možete blendati u dvije ture, bitno je da se ne odstupa od ukupne količine sastojaka.
- 10 Procijediti smjesu kroz metalno cjedilo (ispasirati), da se izdvoje sjemenke čilija, kožice, krupni komadi začinskog bilja i tome slično.
- 11 Dobivenu smjesu vratiti na štednjak i kuhati još oko pola sata ili duže, dok ne dobijete željenu gustoću. Imajte na umu da će umak biti nešto gušći kad se ohladi. Dok kuhate, probajte umak i dodatno ga začinite po želji. Dok je umak vruć, činit će se jako ljut, no bit će blaži kad se ohladi i odstoji dan-dva.
- 12 Sipati u vruće, sterilizirane staklenke, zatvoriti i ostaviti da se hladi najmanje 24 sata na sobnoj temperaturi, najbolje umotano u kuhinjsku krpu.
Ovako pripremljen, umak ne treba dodatnu pasterizaciju i morao bi moći stajati bar godinu dana u smočnici da se ne pokvari. Naravno, jednom kad ga otvorite trebali biste ga držati u hladnjaku.
Meni je ovaj umak odličan jer ga, obzirom da je ukusan a nije jako ljut, mogu korisiti kao kečap, dakle u velikim količinama po sendvičima, burgerima, pizzi... Sok od ananasa se gotovo i ne primijeti, ali daje onu neku slatku notu koja popravlja ukupan dojam. Isprobate li ovaj recept, volio bih čuti komentare i vidjeti slike kako je vama ispalo :)
Prolistajte galeriju. Ako vam se recept sviđa, lajkajte i dijelite!
Dobar tek!
Sviđa vam se recept? Preporučite ga prijateljima: