Raskiseliše mi se papričice
Kiseljenje čili papričica je vrlo popularan način čuvanja plodova jer, osim što nije komplicirano za napraviti, ukusno je i paše uz gotovo svu moguću hranu koju jedemo preko zime (a popis je, jelte, podugačak). Ako ste ikad kiselili bilo kakvo povrće, onda znate kako ukiseliti i čili. A ako niste, vrijeme je da se uvjerite da nije teško i da to možete napraviti i sami. Vjerujem da će i oni iskusniji pročitati ovaj tekst, jer ipak svi mi imamo neki svoj recept i uvijek nađemo nešto u čemu se naš način rada razlikuje od drugih. Bar ja tako radim - učenja nikad dosta.
Uzgajam male količine čili papričica, pa zato uvijek sve radim na malo jer nikad nemam materijala za velike runde umaka ili zimnice. Konkretno, ovaj recept je za mini-rundu od 3 male teglice (210ml) ukiseljenih jalapeno papričica. Ovaj put nisam kiselio samo jalapeno, nego i male plodove slatke paprike i cherry rajčice - sve ono što nije uspjelo dozrijeti. Bilo je to zapravo završno "čišćenje" mog malog vrtnog carstva i tek sad mogu reći da više nemam ništa za berbu.
Jalapeno mi je nekako najpogodniji za kiseljenje jer je u stanju dugo zadržati relativno čvrstu formu, čak i kad je narezan na kolutiće. Osim toga, ljutina mu je "taman" za moj ukus i može se jesti u većoj količini bez da vam izgore usta i želudac. I auspuh, naravno :) . Ali obzirom da se Jalapeno jede u svim fazama zrelosti, valja naglasiti da je za kiseljenje najbolji kad prijeđe iz početne zelene boje u tamniju zelenu i dobije lagane "pukotine" po površini. Ako čekamo da prijeđe u zrelu, odnosno crvenu fazu, po mom ukusu bit će malo premekani za kiseljenje. Ali naglašavam da je to stvar ukusa i neće se svi složiti sa mnom.
Za tri teglice od 210 ml bit će vam potrebno sljedeće:
- oko 25 komada jalapeno papričica srednje veličine (ili manje ako ubacujete i drugo povrće)
- 300ml octa
- 300ml vode
- 1 velika žlica soli
- 1,5 velika žlica šećera
- malo origana, oko pola male žličice
- papar u zrnu
- češnjak (po jedan režanj u svaku staklenku)
Priprema
- 1 Pripremiti tegle, oprati ih i staviti u hladnu pećnicu na neku drvenu podlogu, kako ne bi bile u direktnom dodiru s metalnom rešetkom. Pećnicu uključiti na cca 130°C - 150°C da se teglice steriliziraju 45-60 minuta.
- 2 Narezati papričice (i drugo povrće ako ga imate) na podjednake dijelove, najbolje na kolutiće
- 3 Kad su tegle spremne, odnosno sterilizacija pri kraju, pomiješati vodu, ocat, sol, šećer i origano i zakuhati na štednjaku
- 4 Narezani jalapeno i drugo povrće ubaciti unutra zajedno s cijelim režnjevima češnjaka, promiješati i nakon 1-2 minute skinuti s vatre čim počne mijenjati boju
- 5 Izvaditi staklenke iz pećnice, u svaku staviti par zrna papra i po jedan režanj češnjaka, napuniti ih mješavinom tako da svo povrće bude prekriveno tekućinom
- 6 Staklenke dobro zatvoriti čistim poklopcima i okrenuti ih naopačke, kako bi se poklopci sterilizirali te unutrašnjost vakumirala.
- 7 Nakon 15min okrenuti ih u normalan položaj i ostaviti da se hlade najmanje 24 sata.
Neki će odmah reći da je to previše octa. Meni nije (isto stvar ukusa). Ako vam je kiselo, slobodno stavite više vode a manje octa, ali ja radim na ovaj način.
Ovako pripremljeni, jalapeno kolutići (Jalapeno rings) spremni su za konzumaciju već sutradan, a mogu stajati neotvoreni još nekoliko mjeseci, najbolje u hladnjaku. Ne znam koliko točno mogu stajati jer uvijek radim malu količinu i uvijek ih potrošim u roku dva-tri mjeseca, nekad i prije. U ovoj rundi sam napravio jednu veću teglu od 370ml i jednu manju od 210ml. Odlučio sam ih obje čuvati za posebne prigode: jednu za Božić, a drugu za trenutak kad mi dođe želja da ih baš onako s guštom jedem. Potpuno neočekivano, ta želja mi je došla danas i zato je samo jedna staklenka na slici. A čini mi se da bi ove godine i Božić mogao uraniti...
Ako vam se sviđa podijelite s prijateljima. Sretno kiseljenje!