Prezimljavanje čili papričica

Prezimljavanje čilija

Na kraju svake sezone, tamo negdje u kasnu jesen, kad je većina plodova već pretvorena u začine i umake, počinjemo razmišljati o tome što učiniti s biljkama. Sad više ne izgledaju tako reprezentativno jer doživljavaju određene promjene, kao i većina biljaka pred zimu. Odbacuju preostale plodove i lišće i očito je da se prilagođavaju vremenskim promjenama: pripremaju se za prezimljavanje. Čili papričice su višegodišnje biljke i u genima im je da "prespavaju" zimu u hibernaciji kako bi ponovno oživjele dolaskom proljetnog sunca. To nije problem u toplim krajevima otkuda inače dolaze jer nema oštrih zima ni mrazova, ali kad je priroda spremala "backup" genetskog materijala, nije računala s tim da će se iste te papričice jednog dana uzgajati i u hladnijem podneblju gdje nemaju nikakvih izgleda prezimiti na otvorenom.
U svakom slučaju čili može prezimiti i kod nas u hladnijim krajevima, samo treba osigurati odgovarajuće uvjete. To se u najvećoj mjeri odnosi na prikladan prostor u kojem se biljke neće smrznuti i imat će dovoljno svjetla.

Naglasimo prvo da ovdje ne govorimo o "Indoor uzgoju" odnosno uzgoju u zaštićenim prostorima gdje se biljkama osiguravaju uvjeti za rast i prinos tijekom cijele godine. Ovdje govorimo o fazi hibernacije - periodu gdje njihov život privremeno staje i doslovno čeka bolje dane. Nema razloga da ne pokušate s "uradi sam" indoor uzgojem, na primjer da neku ornamentalnu biljku stavite preko zime u toplu i osvjetljenu prostoriju s ciljem da daje plodove i tijekom zime, ali to ovdje nije tema.

Odabir biljaka

Za uspješno prezimljavanje prvo je potrebno odabrati biljke koje su za tu svrhu najbolje. Većina sorti, osim onih iz obitelji "capsicum annuum", trebale bi biti pogodne za prezimljavanje. Laički rečeno, ljuće sorte imaju više šanse da uspješno prezime. Blage sorte ionako puno lakše klijaju i brže rastu, tako da ih se više isplati svake godine sijati iz sjemena. A "ljutice" obično bolje rode tek u drugoj i sljedećim godinama života. Odabrane biljke moraju biti zdrave, bez tragova truleži ili bilo kakvih bolesti. Ako se pojedine grane počinju sušiti, možemo ih odrezati i vjerojatno sve prođe u redu, ali bolje je odabrati potpuno zdrave biljke.
Ako su biljke posađene u vrtu, potrebno ih je prvo presaditi u tegle kako biste ih mogli preseliti na lokaciju za prezimljavanje. Ako su već u teglama odnosno posudama, možete ih eventualno presaditi u manje posude da uštedite na prostoru, ali i ne morate.

Šišanje

Prvo odstranite sve preostale plodove. Biljka preko zime ne treba lišće ni plodove  na sebi. A ni grane. Možete ih jednostavno odrezati sve i ostaviti da iz zemlje viri tek 10-15 centimetara stabla. Bitno je sačuvati korijenski sustav i dio stabla. No to je malo ekstremno i, mada neki tako rade, ja ipak preferiram ostaviti donji dio krošnje s najmanje prvom račvom, a najčešće i dugom. Na taj način odmah usmjeravamo biljku kako da krene rasti na proljeće i da razvija krošnju kakvu želimo. Može se ostaviti i više krošnje, ali dio grana će se tijekom zime posušiti pa ćete ih ionako morati rezati da se ne osuši cijela biljka.
Samo šišanje izgleda brutalno i svakog uzgajivača malo štrecne oko srca kad mora odrezati grane na biljci koja je tako lijepo rodila čitavu sezonu. Ali što se mora - mora se.
Ako vam se ne sviđa ekstremno šišanje slobodno ostavite više krošnje, ali odrežite bar one grane koje ne izgledaju najzdravije, na primjer ako imaju veće promjene boje na sebi i slično.

Prostor

Idealan prostor za prezimljavanje bio bi grijani plastenik, ali to baš i nije metoda koju koriste mali uzgajivači i hobisti. Poslužit će bilo kakav unutrašnji prostor u kojem temperatura ne pada ispod 5°C i ne prelazi 20°C. Idealna temperatura je 10°C - 15°C, jer ako je prehladno biljke će uginuti od hladnoće, a ako je pretoplo i još im damo dovoljno svjetla, mogle bi usred zime "pomisliti" da je stiglo proljeće pa početi buđenje i propupati. To nije ono što želimo i bolje ih je spriječiti da se bude do proljeća. Počne li biljka usred zime zeleniti, najvjerojatnije znači da joj je pretoplo i preporučam da ju preselite na hladniju lokaciju. Nove izdanke slobodno odrežite.

Svjetlo

Dok su u hibernaciji, biljke imaju značajno smanjenu potrebu za svjetlosti, ali ipak ju trebaju. Ako ikako možete birati, odaberite prostor u kojem će biljke dobivati dovoljnu količinu dnevne svjetlosti. Idealno bi bilo da imaju prozor na južnoj strani. Ako je prostorija mračna, onda morate pribjeći nekoj umjetnoj rasvjeti koja će koliko-toliko nadomjestiti sunčevu svjetlost. U tu svrhu će poslužiti štedne CFL žarulje ili cijevi, ali koliko god bile štedne, to su ipak trošila pa radije osigurajte dnevnu svjetlost jer je znatno jeftinije. Keep it simple. And cheap, of skroz :)

Prihrana i zalijevanje

Kao i svjetlost, biljke trebaju i hranu i vodu tijekom zime, ali također u manjim količinama. Dobra je praksa posipati malo suhog granuliranog gnojiva u tegle (ja koristim isključivo organsko, ali naravno može i mineralno), tako da se hranjive tvari polako otpuštaju u supstrat prilikom svakog zalijevanja. Ili koristiti gnojivo razmućeno u vodi prilikom zalijevanja, kao što radite i inače. Samo što su zalijevanja preko zime rjeđa jer ne želimo da supstrat bude natopljen i da se biljke utapaju u vodi. Ovisno o temperaturi i vlažnosti zraka u prostoriji, obično treba zaliti jednom u dva ili tri tjedna, i to ne obilno.

Nema jamstva da će biljke uspješno prezimiti, ali definitivno se isplati pokušati. Ako ništa drugo, zabavno je!
Pregledajte galeriju, lajkajte, dijelite i ne zaboravite se prijaviti na newsletter!
Na slikama su biljke sljedećih sorti: Katie, Dimentor, Pink tiger i Cardi

chili-prezimljavanje-01
chili-prezimljavanje-02
chili-prezimljavanje-03
chili-prezimljavanje-04
chili-prezimljavanje-05
chili-prezimljavanje-06
chili-prezimljavanje-07