Kako početi s uzgojem čili papričica

Uzgoj čilija počinje planiranjem, jer uzgajati se može na puno načina i odmah u startu treba odlučiti kojim putem krenuti. Npr. ne možete od početka prihranjivati mineralnim gnojivom, pa onda u nekoj kasnijoj fazi odlučiti da ćete uzgajati isključivo organskim putem. Ako ste već upotrijebili mineralno gnojivo, onda - prošla baba s kolačima! Organski uzgoj možete pokušati na godinu.
Isto tako, ne vrijedi sijati sjeme u Siječnju ako nemate umjetnu rasvjetu, dovoljno prostora i općenito uvjete za unutarnji uzgoj. Evo nekih smjernica o čemu treba misliti prije nego startamo sa sjetvom:

Nabava sjemena

Kad odlučite koje sorte želite uzgajati, možete se baciti u potragu za dobavljačima sjemena. A može i obrnuto: ako nađete dobavljača s reputacijom, možete se s njim posavjetovati o tome koje sorte uzgajati. Ja početnicima svakako savjetujem neke blaže sorte jer lakše uspijevaju i trebaju manje vremena od klijanja do berbe. Općenito su manje zahtjevne. Npr. Jalapeno, Aji, razne ornamentalne sorte tipa Tabasco, Super chilli, a od ljućih popularni habanero.

cili sjeme

Ima nešto što treba znati o križanju sorti kod papričica: ako je i došlo do križanja to se ne vidi na plodu sve dok se iz tog ploda ne uzme sjeme i posije iduće sezone! Dakle, križani hibridi rastu tek iz sjemena ploda koji se križao s drugom sortom. To znači da vas prodavač najvjerojatnije nije namjerno zeznuo kad vam je prodao sjeme caroline reaper, a vama izrasli neki čudni plodovi. Uzgajivač je samo mogao poduzeti korake koji će smanjiti mogućnost križanja, ali niti on ne može znati da li je do toga došlo ili ne. Budite spremni prihvatiti ovaj rizik, naročito ako prodavač naglašava da "Sjeme nije izolirano".

Sjeme je najbolje nabavljati dok je još tekuća sezona pri kraju, naročito ako naručujete iz inozemstva. I u Hrvatskoj se može nabaviti kvalitetnog sjemena, ali ako baš želite uvozno, pronađite provjerene dobavljače iz USA ili UK koji imaju neku reputaciju. Preporučam izbjegavati ebay.

Prostor

Potrebno je osigurati grijani prostor u kom neće biti previše oscilacija u temperaturi. Biljke, naročito mlade, treba poštedjeti stresa kako bi se razvijale i dobro napredovale. Ako je grijanje centralno, obavezno pripazite da zrak ne bude presuh, odnosno osigurajte posudu s vodom na radijatorima, a također nabavite i prskalicu za vodu jer je dobro biljke svaku večer prskati vodom kako se ne bi isušivale.

Medij za sjetvu

Najčešće sjeme sijemo u zemlju, ali postoje i tresetne pločice odnosno pločice s kokosovim vlaknima (Jiffy) koje se isporučuju suhe i komprimirane, a u dodiru s vodom nabubre i tvore idealne uvjete za razvoj biljke iz sjemena. Ako ćete koristiti Jiffy pelete, onda je stvar prilično jasna: trebate samo male kontejnere ili tacne gdje će Jiffy-ji stajati. Ako ćete sijati u zemlju/supstrat, možete koristiti plastične ili biorazgradive posude, a kod nas se najčešće koriste vrlo praktični stiroporni kontejneri s različitim brojem otvora za sjetvu.

Klijalište

mini klijaliste

Postoje gotovi propagatori / klijališta s prozirnim poklopcima, ventilacijskim otvorima, neki čak i s grijačima - sve u svrhu postizanja idealne mikroklime za klijanje i početni rast biljaka. Ali kao klijalište može poslužiti bilo kakva kutija s poklopcem u kojoj će sjeme klijati. Na primjer, stavite zemlju u kutiju od sladoleda (Quattro rulz), posijte sjeme, poklopite i stavite na ruter za internet. Proklijat će kao u najmodernijem grijanom propagatoru od 500Kn.

Rasvjeta

Ako imate veliki južni prozor koji će osigurati bar 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno, onda možete razmišljati o uzgoju bez umjetne rasvjete. Ali nemojte očekivati super rezultate. Vaše će biljke možda preživjeti do iznošenja van, a možda i neće. Ako prežive, najvjerojatnije će biti slabe i trebat će im vremena da se oporave i da nadoknade ono što su izgubile nedostatkom svjetlosti unutra. Ako imate samo par biljaka, onda možda sve dobro prođe, ali ako želite bez rasvjete uzgojiti 100 i više biljaka, morali biste imati veliku prostoriju s velikim prozorom na južnoj strani.
Biljkama je svjetlost najpotrebnija dok su još male i počinju rasti. Ako nemaju dosta svjetla, one se izdužuju prema gore u potrazi za svjetlom i ako svjetlosti i dalje nema dovoljno, one jednostavno ugibaju jer su se previše izdužile i lako se slome. Kad se tako izduže, kažemo da su "leggy".
Dakle, ako iole ozbiljno razmišljate o uzgoju čili papričica, planirajte trošak za kupovinu umjetne rasvjete. Može biti skupo, ali i ne mora, npr. ako koristite reflektirajuće folije. O tome detaljnije u nekom drugom postu.

Gnojivo / prihrana

Sve potrebne elemente i hranu biljke dobivaju iz kupovnog supstrata ili Jiffy pločica i tamo ih ima dovoljno sve dok biljke ne razviju nekoliko pari pravih listova, tako da nam gnojivo i ne treba za sami početak. Ali ako preferirate organski uzgoj, dobro je razmišljati i na vrijeme se informirati o vrstama gnojiva, da se ne dogodi da kupite krivo gnojivo (mineralno). A ako vas ne zanimaju priče organsko/ne-organsko, onda možete koristiti bilo koje kvalitetno gnojivo i ne trebate o tome razbijati glavu dok biljke malo ne stasaju.

Sve ove teme ću obraditi detaljnije u narednim objavama, a ovaj tekst nek posluži samo kao osnovni vodič da vidite što vas čeka ako još niste uzgajali čili papričice.