Chili i gumene rukavice

Chili i gumene rukavice

Svi znamo da je preporučljivo koristiti gumene rukavice kad režete čili papričice, ali treba naglasiti da ih morate navući kako treba, a ne ovako kao ja na slici. Bio je to prvi umak sezone 2017 i bio sam malo nestrpljiv da izrežem sve papričice pa sam petljao s tim rukavicama koje su teško išle na ruku i stvarno sam se namučio s njima. Nije mi se dalo navlačiti ih do zadnjeg milimetra, pa je tu i tamo bilo viška gume na vrhovima prstiju. I naravno da sam ju uspio prerezati, jer dok režem velikim nožem osjećaj za prste radi besprijekorno, ali ne i za gumu koja visi još pola centimetra. No to sam shvatio tek kad je počelo peći po prstima.

Ali ok, nije bilo tako strašno jer su sorte bile blage i sve skupa nije dugo trajalo. Moglo je biti puno gore, ali sad ipak imam više iskustva i znam paziti da ne napravim klasične početničke pogreške: instinktivno trljanje oka ili odlazak na wc dok su prsti natopljeni kapsaicinom. Čuvajte se toga, ako već peku prsti - nek i ostane na prstima :)

Zato je najbolje koristiti rukavice koje onda samo bacite a prsti ostanu dobre volje, to jest nenaljućeni. Mada je iz mog iskustva vidljivo da ni to nije uvijek dovoljno, na primjer ako si sami prerežete rukavicu :)

Dakle, možemo zaključiti da čak i ako koristite zaštitu, ne znači nužno da neće poslije biti suza ;)
Ali bar se pokušajte zaštititi - čuvajte prste i ostalo.